EKG je zapis kojeg proizvodi elektrokardiograf, uređaj koji bilježi električnu aktivnost srca u određenom vremenu. Analiza dobivenog zapisa daje značajne podatke u dijagnostici bolesti. Elektični impulsi šire se srcem i dopiru do okolnih tkiva, a elektrode postavljene na kožu bilježe razliku potencijala. Standardni EKG snima 12 odvoda, a analiza EKG-a je zlatni standard u dijagnostici srčanih aritmija i ishemijske bolesti srca. Osim u dijagnostici srčanih bolesti EKG je vrlo važan u dijagnostici plućne embolije, poremećaja elektrolita, hipotermije.

Test opterećenja se izvodi na pokretnoj traci ili na sobnom biciklu uz praćenje rada srca pomoću 12 kanalnog EKG-a. Tijekom testa prati se i kretanje krvnog tlaka. Indikacija za pretragu je sumnja na anginu pektoris i svaka nerazjašnjena bol u prsima. Postupno se povećava opterećenje, a test se prekida kada se postigne ciljna srčana frekvencija ili u slučaju pojave simptoma (bol u prsima, omaglica, zaduha) odnosno značajnih promjena u EKG-u i oscilacija krvnog tlaka. Pretraga traje oko 30 minuta. Analizom elektrokardiograma i kretanja krvnog tlaka procjenjuje se funkcionalni kapacitet i funkcija koronarnih žila (krvne žile koje opskrbljuju srčani mišić). Aterosklerotska bolest koronarnih žila odgovorna je za anginu pektoris, infarkt miokarda i ishemijsku bolest srca.

Ultrazvuk srca ili ehokardiografija je slikovna pretraga srca kojom se mogu dobiti brojne informacije o izgledu i funkciji srčanih struktura. Pretraga je bezbolna, neškodljiva i nije potrebna posebna priprema. Izvodi se tako da pacijent leži na lijevom boku, a ultrazvučna sonda se prisloni na prsni koš i pri tome se koristi gel radi boljeg provođenja ultrazvučnih valova. Trajanje pretrage je od 20 minuta do 1 sat, što ovisi o kompleksnosti nalaza. Ultrazvučnim pregledom prikazuju se srčane šupljine, srčani zalisci i velike krvne žile, moguće je izvršiti mjerenja različitih struktura srca, pratiti funkciju srčanog mišića i zalistaka, prikazati prisustvo patoloških tvorbi ili komunikacija unutar srca. Obavezan dio pregleda je i doplerska analiza protoka (mjeri brzinu protoka kroz srčane zaliske i krvne žile), a primjenjuju se različite vrste doplera (pulsni, kontinuirani, obojeni, tkivni). Ehokardiografija daje važne podatke o stanju srčanih zalistaka, o proširenju srca, segmentalnim poremećajima kontraktilnosti, urođenim srčanim greškama, prisustvu srčanih tumora ili ugrušaka, dobivamo posredne podatke o plućnoj funkciji. Nalaz ultrazvuka iznimno je važan za određivanje terapije, praćenje kardioloških bolesnika ili donošenje odluke o operativnom liječenju. U ordinaciji posjedujemo ultrazvučni aparat Philips Affiniti 70 opremljen „single crystal“ ili Pure Wave“ sondom čija tehnologija izrade omogućuje naprednu penetraciju uz izvrsnu rezoluciju u dubljim dijelovima slike, čime se postiže vrhunski prikaz svih srčanih struktura. Ultrazvučnim pregledom srca se ne mogu direktno dobiti informacije o suženju koronarnih arterija, ali je ehokardiografija obavezan dio obrade kardioloških bolesnika. Za dokaz suženja koronarnih krvnih žila koristi se test opterećenja (ergometrija, scintigrafija miokarda), koronarografija ili MSCT koronarografija).

Za kvalitetan pregled potrebna je dobra priprema pacijenta, a najveća smetnja kvalitetnom pregledu je zrak u crijevima. Na dan pregleda treba biti natašte, a dan ranije treba uzimati hranu koja ne nadima (palenta, dvopek, kuhano meso i slično), dok voće, povrće, gazirani sokovi izazivaju nakupljanje zraka u crijevima te širenje želuca i crijeva, što onemogućuje kvalitetan pregled. Teže je pregledati deblje pacijente, jer zbog obilnih naslaga masnog tkiva dolazi do raspršenja ultrazvučnog snopa.
Koje su dijagnostičke mogućnosti? Uobičajena je ultrazvučna dijagnostika dijeli na gornji abdomen i donji abdomen, odnosno zdjelicu. Kod parenhimnih organa (jetra, gušterača, slezena, bubrezi, prostata, nadbubrežne žlijezde…) mjeri se veličina i analizira struktura tkiva, a registriraju se difuzna oštećenja i žarišne promjene (ciste, hemangiomi, karcinomi, metastaze). Kod žučnjaka i žučnih putova najčešće se dijagnostiraju kamenci, akutne i kronične upale žučnjaka, karcinom, proširenje žučnih vodova). Pregledom bubrega mjeri se veličina i struktura tkiva, moguće je prikazati kamence, ciste, razne dobroćudne i zloćudne promjene, proširenje kanalnog sustava (hidronefroza ). Cjevasti organi trbuha (želudac, tanko i debelo crijevo) primarno se pregledaju endoskopijom. Uobičajeni ultrazvučni pregled može se nadopuniti doplerom (bubrezi, jetra, osobito krvne žile) čime se uz morfološke promjene može pratiti i protok, odnosno dijagnosticirati suženja i opstrukcije krvnih žila.Također se mogu prikazati aorta i ogranci aorte, otkriti proširenje (aneurizmu) aorte. Ultrazvuk je dobrovrlo osjetljiv za otkrivanje minimalne količine tekućine u slobodnoj trbušnoj šupljini, a koja je često prisutna kod različitih bolesti (ciroza jetre, zatajenje srca, upalne i maligne bolesti).
Ultrazvuk je brza, bezopasna i bezbolna metoda kojom dobivamo uvid u strukture. Ipak, postoje organe trbušne šupljine. U slučaju da se ultrazvučnim pregledom ne uspijeva doći do jasne dijagnoze, pacijenta se upućuje na druge pretrage: kompjuteriziranu tomografiju (CT), magnetsku rezonancu (MR) i endoskopske pretrage.

Ultrazvuk štitnjače, žlijezde smještene na prednjoj strani baze vrata, predstavlja bezbolan i bezopasan postupak koji traje 15-ak minuta, a nije potrebna posebna priprema. Pregledom se može odrediti veličina i struktura lijevog i desnog režnja, te srednjeg dijela (istmus). Iz dobivenih mjerenja možemo izračunati težinu i volumen štitnjače što je važno pri praćenju veličine difuzno povećane štitnjače. Procjenjuje se struktura žlijezde i jasno prikazuju žarišne promjene kao što su ciste i čvorovi. Ukoliko se posumnja na zloćudnost navedenih promjena radi se biopsija štitnjače. Ultrazvučnu pretragu vrata u čvorastoj štitnjači potrebno je ponavljati svakih 6 do 12 mjeseci i u slučaju porasta veličine nekog čvora preporuča se ponoviti citopunkciju. Ultrazvučno se mogu pratiti i limfni čvorovi vrata kao i pojava novih limfnih čvorova što je osobito važno nakon operacije karcinoma štitnjače.

Ultrazvuk dojki, koji se uvijek kombinira s fizikalnim pregledom, sve više dobiva na značenju zahvaljujući modernim sondama. Ultrazuvk odlično otkriva tumore, ciste, gnojne upale, limfne čvorove, kalcifikate i druga otvrdnuća dojki. Ima veliko značenje u razlikovanju dobroćudnih od zloćudnih tvorbi, što mamografijom često nije moguće, osobito u dojkama s gustim žlijezdanim tkivom.Zbog toga je ultrazvuk metoda prvog izbora u žena mlađih od 40 godina, kao i kod starijih koje imaju gusto žlijezdano tkivo. Metoda nije agresivna, ne oštećuje tkivo i ne uzrokuje zračenje. Ultrazvučni pregled dojki često se kombinira s mamografijom, a u slučaju da se nađu žarišne promjene potrebno je učiniti citološku punkciju pod kontrolom ultrazvuka i uzimanje uzoraka tkiva (biopsija). Pregled se obavlja u ležećem položaju na leđima ili na boku. Na kožu se primijeni gel koji je nužan pojačivač prijenosa ultrazvučnih valova. Na gelom premazano područje stavlja se sonda koja odašilje zvučne valove u tkivo i prima natrag valove koji su se odbili od unutarnjih struktura te ih prenosi dalje do monitora koji prikazuje njihovu sliku. Pregled obično traje do 30 minuta, a najbolje ga je vršiti unutar prvih deset dana menstruacijskog ciklusa.

Moderni ultrazvučni aparati, zahvaljujući kombinaciji slike (morfologija) i dopler efekta, mogu prikazati i funkcionalno stanje (hemodinamika) cirkulacije u različitim regijama ljudskog tijela. Najčešće se radi pregled krvnih žila nogu, ruku i vrata. Krvne žile su arterije i vene, pa se može raditi UZV arterija, UZV vena ili UZV vena i arterija istovremeno.

U praksi se koristi više vrsta doplera: CW (kontinuirani dopler) mjeri vrlo visoke brzine, PW (pulsni dopler) precizno mjeri točno utvrđene uzorke protoka, CD (kolor dopler) kodira bojom krv unutar krvne žile i upućuje na smjer protoka, PW (power dopler) do pet puta je jači od CD pa se njime osobito vide sitne krvne žile. Ultrazvuk krvnih žila daje vrijedne informacije o stanju krvne žile: izgledu stijenke, mogućim suženjima (aterosklerotski plakovima), brzini i smjeru protoka krvi. Dopler se koristi i za procjenu stanja vena nogu, postojanju proširenih vena, venske insuficijencije i tromboze vena.

Pregled traje do 60 minuta, bezbolan je i neškodljiv.

Ultrazvuk dječjih kukova potpuno je siguran i jednostavan pregled pri kojem beba nije izložena nikakvom štetnom zračenju. Jedna od najčešćih deformacija i nepravilnosti lokomotornog sustava kod beba jest razvojni poremećaj kuka, odnosno displazija ili iščašenje kuka, a upravo ultrazvukom se ta nepravilnost utvrđuje i dijagnosticira. Prema statistikama, 2-4,5% novorođenih beba ima neki oblik ovog razvojnog poremećaja kuka. Ultrazvuk kukova vrlo je važan jer omogućava da se na vrijeme započne s liječenjem, jer se u gotovo 100% slučajeva deformacije mogu riješiti konzervativnim liječenjem, ako je ono počelo u prvih nekoliko tjedana do trećeg mjeseca djetetova života. Ako se deformacija kuka ustanovi te liječenje započne nakon 3. mjeseca života, postotak izlječenja u pravilu je oko 80%, a ako se preventivni ultrazvuk kukova ne napravi te se nepravilnosti otkriju tek kada dijete počne hodati, često može biti potreban i operativni zahvat, te postoji rizik za razvoj rane artroze kuka u odrasloj dobi.

Radi se o postupku koji omogućava kontinuirano snimanje električne aktivnosti srca kroz 24 sata u izvanbolničkim uvjetima, za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti. Pretraga je indicirana u pacijenata koji osjećaju preskakanje srca, imaju bolove u prsima, imali su neobjašnjen gubitak svijesti ili epizode omaglice. Holter se sastoji od malog aparata koji je pričvršćen za remen ili visi u torbici oko vrata, a povezan je s kožom prsišta putem elektroda. Nakon postavljanja aparata pacijent nastavlja sa svojim redovnim dnevnim aktivnostima i vodi dnevnik aktivnosti, osobito je važno navesti vrijeme u kojem su se javile tegobe kako bi se naknadnom analizom pokušala utvrditi veza simptoma i promjena u EKG-u. Slijedećeg dana se zapis preko memorijske kartice prebacuje na računalo i tada se analiziraju mnogobrojni parametri snimljene električne aktivnosti.

Pretraga omogućava kontinuirano mjerenje krvnog tlaka 24 sata uz pomoć posebno prilagođenog uređaja koji je isprogramiran tako da tijekom dana mjeri krvni tlak svakih pola sata, a tijekom noći svaki sat. Osim krvnog tlaka prati se i srčana frekvencija. Pacijent vodi dnevnik aktivnosti. Važnost ove pretrage je što daje informacije o vrijednostima krvnog tlaka u ranim jutarnjim satima kada je najveća učestalost srčanih i moždanih udara. Ova metoda nam omogućava dijagnosticiranje takozvane maskirne hipertenzije, slučaja da je krvni tlak kod liječnika uredan, ali postoje skokovi tlaka u određenim periodima dana. Pretraga daje mogućnost personalizirane terapije koja će najbolje odgovarati Vašim potrebama.

Spirometrija je osnovna pretraga za ispitivanje plućne funkcije, kojom se mjeri volumen i brzina izdahnutog zraka. Pacijent prema uputama osoblja udiše i izdiše zrak u cjevčicu koja je spojena s aparatom (spirometrom) gdje se bilježe rezultati pretrage na temelju kojih zaključujemo radi li se o suženju dišnih putova ili smetnjama širenje prsnog koša. Pretraga se koristi za dijagnosticiranje astme, opstruktivne bolesti pluća, procjene plućne funkcije kod drugih bolesti, kao i praćenja učinka terapije. Trajanje pretrage je oko 10 minuta.

• Specijalist kardiolog

• Specijalist nefrolog

• Specijalist dijabetolog i endokrinolog

Zahvaljući suradnji s Klinikom Magdalena pacijentima pružamo mogućnost telemedicinskog praćenja. Telekardiologija jedna je od najrazvijenijih telemedicinskih disciplina i pruža uslugu trenutnog očitanja 12-kanalnog EKG-a na daljinu. Svojim pacijentima dajemo na korištenje ultralagani EKG uređaj veličine dlana, koji omogućuje snimanje i slanje visokokvalitetnog EKG zapisa, te u realnom vremenu pružamo trenutačno očitanje nalaza i stručno mišljenje s preporukom za daljnje liječenje. Uređaj se može unajmiti na određeni vremenski period, minimalno mjesec dana ili po potrebi na duži vremenski period. Telemedicinski Centar radi 24 sata dnevno 365 dana u godini, čime nudimo svojim pacijentima sigurnost srca jer zaista imaju mogućnost u samo nekoliko sekundi, bilo kada i bilo gdje kontaktirati stručni tim naših liječnika.