Usluge

EKG je zapis kojeg proizvodi elektrokardiograf, uređaj koji bilježi električnu aktivnost srca u određenom vremenu. Analiza dobivenog zapisa daje značajne podatke u dijagnostici bolesti. Elektični impulsi šire se srcem i dopiru do okolnih tkiva, a elektrode postavljene na kožu bilježe razliku potencijala. Standardni EKG snima 12 odvoda, a analiza EKG-a je zlatni standard u dijagnostici srčanih aritmija i ishemijske bolesti srca. Osim u dijagnostici srčanih bolesti EKG je vrlo važan u dijagnostici plućne embolije, poremećaja elektrolita, hipotermije.

Test opterećenja se izvodi na pokretnoj traci ili na sobnom biciklu uz praćenje rada srca pomoću 12 kanalnog EKG-a. Tijekom testa prati se i kretanje krvnog tlaka. Indikacija za pretragu je sumnja na anginu pektoris i svaka nerazjašnjena bol u prsima. Postupno se povećava opterećenje, a test se prekida kada se postigne ciljna srčana frekvencija ili u slučaju pojave simptoma (bol u prsima, omaglica, zaduha) odnosno značajnih promjena u EKG-u i oscilacija krvnog tlaka. Pretraga traje oko 30 minuta. Analizom elektrokardiograma i kretanja krvnog tlaka procjenjuje se funkcionalni kapacitet i funkcija koronarnih žila (krvne žile koje opskrbljuju srčani mišić). Aterosklerotska bolest koronarnih žila odgovorna je za anginu pektoris, infarkt miokarda i ishemijsku bolest srca.

UZV srca s dopplerom, UZV abdomena, UZV štitnjače, UZV dojki, CD krvnih žila vrata, CD arterija nogu, CD vena nogu, UZV vrata, UZV dječjih kukova

Ultrazvuk srca ili ehokardiografija je slikovna pretraga srca kojom se mogu dobiti brojne informacije o izgledu i funkciji srčanih struktura. Pretraga je bezbolna, neškodljiva i nije potrebna posebna priprema. Izvodi se tako da pacijent leži na lijevom boku, a ultrazvučna sonda se prisloni na prsni koš i pri tome se koristi gel radi boljeg provođenja ultrazvučnih valova. Trajanje pretrage je od 20 minuta do 1 sat, što ovisi o kompleksnosti nalaza. Ultrazvučnim pregledom prikazuju se srčane šupljine, srčani zalisci i velike krvne žile, moguće je izvršiti mjerenja različitih struktura srca, pratiti funkciju srčanog mišića i zalistaka, prikazati prisustvo patoloških tvorbi ili komunikacija unutar srca. Obavezan dio pregleda je i doplerska analiza protoka (mjeri brzinu protoka kroz srčane zaliske i krvne žile), a primjenjuju se različite vrste doplera (pulsni, kontinuirani, obojeni, tkivni). Ehokardiografija daje važne podatke o stanju srčanih zalistaka, o proširenju srca, segmentalnim poremećajima kontraktilnosti, urođenim srčanim greškama, prisustvu srčanih tumora ili ugrušaka, dobivamo posredne podatke o plućnoj funkciji. Nalaz ultrazvuka iznimno je važan za određivanje terapije, praćenje kardioloških bolesnika ili donošenje odluke o operativnom liječenju. U ordinaciji posjedujemo ultrazvučni aparat Philips Affiniti 70 opremljen „single crystal“ ili Pure Wave“ sondom čija tehnologija izrade omogućuje naprednu penetraciju uz izvrsnu rezoluciju u dubljim dijelovima slike, čime se postiže vrhunski prikaz svih srčanih struktura. Ultrazvučnim pregledom srca se ne mogu direktno dobiti informacije o suženju koronarnih arterija, ali je ehokardiografija obavezan dio obrade kardioloških bolesnika. Za dokaz suženja koronarnih krvnih žila koristi se test opterećenja (ergometrija, scintigrafija miokarda), koronarografija ili MSCT koronarografija).

Radi se o postupku koji omogućava kontinuirano snimanje električne aktivnosti srca kroz 24 sata u izvanbolničkim uvjetima, za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti. Pretraga je indicirana u pacijenata koji osjećaju preskakanje srca, imaju bolove u prsima, imali su neobjašnjen gubitak svijesti ili epizode omaglice. Holter se sastoji od malog aparata koji je pričvršćen za remen ili visi u torbici oko vrata, a povezan je s kožom prsišta putem elektroda. Nakon postavljanja aparata pacijent nastavlja sa svojim redovnim dnevnim aktivnostima i vodi dnevnik aktivnosti, osobito je važno navesti vrijeme u kojem su se javile tegobe kako bi se naknadnom analizom pokušala utvrditi veza simptoma i promjena u EKG-u. Slijedećeg dana se zapis preko memorijske kartice prebacuje na računalo i tada se analiziraju mnogobrojni parametri snimljene električne aktivnosti.

Pretraga omogućava kontinuirano mjerenje krvnog tlaka 24 sata uz pomoć posebno prilagođenog uređaja koji je isprogramiran tako da tijekom dana mjeri krvni tlak svakih pola sata, a tijekom noći svaki sat. Osim krvnog tlaka prati se i srčana frekvencija. Pacijent vodi dnevnik aktivnosti. Važnost ove pretrage je što daje informacije o vrijednostima krvnog tlaka u ranim jutarnjim satima kada je najveća učestalost srčanih i moždanih udara. Ova metoda nam omogućava dijagnosticiranje takozvane maskirne hipertenzije, slučaja da je krvni tlak kod liječnika uredan, ali postoje skokovi tlaka u određenim periodima dana. Pretraga daje mogućnost personalizirane terapije koja će najbolje odgovarati Vašim potrebama.

Spirometrija je osnovna pretraga za ispitivanje plućne funkcije, kojom se mjeri volumen i brzina izdahnutog zraka. Pacijent prema uputama osoblja udiše i izdiše zrak u cjevčicu koja je spojena s aparatom (spirometrom) gdje se bilježe rezultati pretrage na temelju kojih zaključujemo radi li se o suženju dišnih putova ili smetnjama širenje prsnog koša. Pretraga se koristi za dijagnosticiranje astme, opstruktivne bolesti pluća, procjene plućne funkcije kod drugih bolesti, kao i praćenja učinka terapije. Trajanje pretrage je oko 10 minuta.

• Specialist kardiolog

• Specialist nefrolog

• Specialist dijabetolog i endokrinolog

Zahvaljući suradnji s Klinikom Magdalena pacijentima pružamo mogućnost telemedicinskog praćenja. Telekardiologija jedna je od najrazvijenijih telemedicinskih disciplina i pruža uslugu trenutnog očitanja 12-kanalnog EKG-a na daljinu. Svojim pacijentima dajemo na korištenje ultralagani EKG uređaj veličine dlana, koji omogućuje snimanje i slanje visokokvalitetnog EKG zapisa, te u realnom vremenu pružamo trenutačno očitanje nalaza i stručno mišljenje s preporukom za daljnje liječenje. Uređaj se može unajmiti na određeni vremenski period, minimalno mjesec dana ili po potrebi na duži vremenski period. Telemedicinski Centar radi 24 sata dnevno 365 dana u godini, čime nudimo svojim pacijentima sigurnost srca jer zaista imaju mogućnost u samo nekoliko sekundi, bilo kada i bilo gdje kontaktirati stručni tim naših liječnika.